Beleidsplan

Algemeen Beleid

Introductie
Het idee voor het oprichten van het Clavis Ensemble is geboren in de zomer van 2015. Joretta Witvliet, violiste en oprichtster van De Vioolschool Haarlem, organiseerde voor de 11e keer een zomermuziekkamp voor jonge gevorderde strijkers in West-Frankrijk. Tijdens deze muziekweek, waarin de nadruk ligt op samen musiceren, eten en broederschap, werd er in een prachtige omgeving intensief kamermuziek gemaakt in een strijkorkest. Er werd zonder dirigent gerepeteerd; de docenten die de muziekweek begeleidden speelden zelf mee. Dit concept miste zijn uitwerking niet tijdens de succesvolle concerten in Frankrijk.
Deze zeer gemotiveerde groep jonge strijkers, veelal leerlingen van De Vioolschool Haarlem, wilde graag op deze manier structureel verder na de zomer. In november 2015 heeft De Vioolschool Haarlem een voorproefje georganiseerd in de vorm van een repetitieweekend plus concert. Dat was wederom een groot succes, waarna in januari 2016 daadwerkelijk gestart is met een nieuw jeugd strijkorkest in Haarlem: het Clavis Ensemble.

Visie
Het Clavis Ensemble kent een gilde structuur. In een gilde wordt kennis en ervaring uitgewisseld. Gildeleden worden door de “meesters” opgeleid in een vak zodat de leerling een gedegen opleiding krijgt.
In het Clavis Ensemble leren de leerlingen alle aspecten van het samen musiceren juist door het samenspelen met professionals.
Hierdoor kan het ensemble een sleutel (clavis) zijn in de muzikale ontwikkeling van het samenspel van jonge strijkers.

Om jonge leerlingen te laten groeien in hun muzikale ontwikkeling is het regelmatig samen spelen in een strijkorkest belangrijk. Ze leren muzikale en technische vaardigheden en ze vergroten hun repertoirekennis. Maar ze leren ook andere facetten van het spelen in een strijkorkest: naar elkaar luisteren, elkaars partijen kennen, geduld hebben en elkaar respecteren. In een strijkorkest is ieders rol immers gelijkwaardig.
Het plezier in het musiceren staat voorop, naast het bevorderen van een hechte band tussen de orkestleden.

Naam
In het Latijn betekent Clavis: sleutel. Het Clavis Ensemble wil de sleutel zijn tot het deelnemen in steeds betere orkesten (jeugdorkesten, studentenorkesten en semi-professionele of professionele orkesten).
Door met elkaar en onder leiding van professionele musici/docenten intensief te “sleutelen” aan de muziek, kan een hoog niveau worden bereikt.
Alle strijkinstrumentgroepen lezen de bladmuziek in hun eigen muzieksleutel.

Werkwijze
Het Clavis Ensemble repeteert wekelijks op donderdag van 18.00 tot 19.30 uur.
Voorafgaand aan de repetitie vindt om 17.30 uur een gezamenlijke maaltijd plaats, om toerbeurten verzorgd door de ouders van de orkestleden.
Deze maaltijd is een essentieel onderdeel van de filosofie van het Clavis Ensemble.
Per kalenderjaar zijn er ongeveer 30 repetities, 2 studiedagen en een flink aantal openbare concerten.

Thema
Per kalenderjaar zijn er 2 of 3 projecten aan de hand van een thema.
Dit thema komt niet alleen tot uiting in de keuze van het repertoire, maar ook in de keuze van de concertlocaties. Ook de activiteiten die tijdens een studiedag worden georganiseerd hebben met dat thema te maken. Er is ook uitstraling van het thema naar buiten toe (posters, kledingaccenten enz).

Financieel Beleid

De orkestleden dragen zelf bij door middel van een jaarlijkse contributie.
Daarnaast wordt ondersteuning gevraagd bij culturele fondsen en particulieren.
Door middel van deze bijdragen, samen met de contributie en eventuele inkomsten uit concerten, kan de doelstelling van de stichting worden gerealiseerd.
Ingehuurde professionele musici worden beloond volgens de minimale normen van de KNTV.
De bestuursleden en andere vrijwilligers ontvangen geen vergoeding. De Stichting heeft geen winstoogmerk.

Beleidsplan 2016 , 2017, 2018 en 2019

Het thema van project 1 (januari t/m mei 2016) was WATERMUZIEK.
Het repertoire voor dit project bestond uit delen uit de Watermusic van G.F. Händel. Speciaal voor het ensemble is door een van de docenten een stuk gecomponeerd, getiteld: Aan het Spaarne.
Voor de concerten van dit project zijn toplocaties gevonden.In april werd een concert gegeven in het Frans Hals museum tijdens de Museumweek. In mei werd een concert gegeven aan het Spaarne bij Molen De Adriaan en in de serie lunchconcerten mocht het Clavis Ensemble een concert verzorgen in de Grote-of Sint Bavokerk. De concerten waren gratis en vrij toegankelijk.

Het thema van project 2 (september t/m oktober 2016) was WATERMUZIEK 2.
Het Clavis Ensemble is gevraagd om in oktober een benefietconcert te geven voor schoon drinkwater in Kenia, in samenwerking met violiste Rosanne Philippens.
Het concert vond plaats in de grote zaal van de Philharmonie Haarlem.
Het repertoire is voor dit concert aangevuld met andere “waterige”” stukken, zoals onder meer Het Zwanenmeer van Tsjaikovsky, De Zwaan van Saint-Saëns, An die Schönen Blaue Donau van Strauss.

Door het organiseren van deze concerten doen de leerlingen veel podiumervaring op. Ook kunnen deze concerten een stimulans zijn voor jeugdige toehoorders. Op deze manier hopen wij het spelen van klassieke muziek bij de jeugd in Haarlem e.o. te bevorderen.

Het thema van project 3 (november 2016 t/m maart 2017) was RAVEL & DEBUSSY.
Het Clavis Ensemble is gevraagd om medewerking te verlenen aan “De 48 uur van Ravel & Debussy” in de Philharmonie in Haarlem.
Op 18 maart heeft het ensemble stukken van Ravel en Debussy uitgevoerd in het voorprogramma van de pianobroers Arthur en Lucas Jussen.

Het thema van project 4 (maart t/m juli 2017) was LA DOUCE FRANCE.
Geïnspireerd door de impressionistische muziek van Ravel en Debussy stond dit project in het teken van Frankrijk.
Er zijn concerten gegeven op 20 mei in de Doopsgezinde Kerk en op 3 juni in de Bavo kerk.
In de maand juli heeft het Clavis Ensemble een Zomeracademie gehouden in Frankrijk (Charente), alwaar het diverse concerten heeft gegeven, waaronder in de beroemde Eglise Monoliothe en op Château Vieux Chevrol.

Het thema van project 5 (september t/m december 2017) was CLAVIS & CAROLS.
In samenwerking met de Oude Bavo Cantorij heeft het Clavis Ensemble een Kerstconcert verzorgd met Koralen uit het Weihnachts Oratorium van Bach en het beroemde Kerstconcert van Corelli.

Het thema van project 6 (december 2017 t/m maart 2018) was DVORAK & JANACEK.
Op uitnodiging van de Philharmonie Haarlem heeft het Clavis Ensemble weer meegedaan aan “De 48 uur van..” die ditmaal in het teken stond van de componisten Dvorak en Janacek. Na een intensief studieweekend in februari op Kasteel Assumburg in Heemskerk, waar het ensemble een Masterclas van violist David Peralta kreeg, is op zaterdag 10 maart in de Philhamonie bekende werken van beide componisten ten gehore gebracht.

Delen uit hetzelfde programma heeft het ensemble laten horen op zaterdag 7 april in het voorprogramma van het concert door het Kennemer Jeugd Orkest in de Nieuwe Kerk in Haarlem..

Zeer vereerd was het ensemble dat het opnieuw een concert mocht geven op zondag 15 april in het Frans Hals Museum in Haarlem!

Hetzelfde geldt voor de Grote- of Sint Bavokerk in Haarlem, waar het Clavis Ensemble opnieuw een concert mocht geven op zaterdag 2 mei. Ondertussen was de componist van het ensemble, Paul Medeiros, begonnen aan zijn tweede compositie voor het orkest, genaamd “Mozart in Haarlem”. In de Bavo heeft het ensemble de eerste 2 delen die gereed waren laten horen. Het tweede deel werd tevens opgedragen aan de kortgeleden overleden vader van een van de orkestleden.

Op zaterdag 7 juli heeft het Clavis Ensemble meegewerkt aan het Spaarne Concert, waar het op een podium aan het water optrad voor alle Haarlemmers en hun bezoekers.

Het thema van project 7 (september t/m december 2018) was WIENER MELANGE.
Componisten uit De Weense School, Mozart en Haydn, stonden op het programma, evenals het inmiddels volledig voltooide werk van Paul Mederios “Mozart in Haarlem”, een divertimento in de stijl van Mozart, bestaande uit 4 delen.
Op zaterdag 8 september trad het ensemble op tijdens het Haarlem Cultureel Festival in de Philharmonie in Haarlem.
Op zaterdag 1 december gaf het ensemble weer een Adventsconcert in de Grote- of Sint Bavorkerk.
Op donderdag 13 december gaf het Clavis Ensemble een openbare repetitie, waarbij ouderen uit de buurt uitgenodigd waren om te komen luisteren en samen met de kinderen te eten, van de door de ouders klaargemaakte soep en broodjes.
Op zondag 16 december gaf het ensemble een concert in De Zorgcirkel in Alkmaar, en op zondag 13 januari 2019 in De Zorgcirkel in Graft/De Rijp, met als doel jong en oud met elkaar te verbinden.

Het thema van project 8 (januari t/m april 2019) is ANOTHER MATTHEUS PASSION.
De eerste keer dat een jeugdorkest delen uit de beroemde Mattheus Passion van Bach gaat spelen! Samen met een projectkoor van bijna 100 zangers, solisten en een dirigent zal het Clavis Ensemble een passie concert verzorgen op de dag voor Pasen, zaterdag 20 april, in de Immanuelkerk in Haarlem.

 

Financiële verslagen

Jaarrekening 2018 – Clavis Ensemble

Jaarrekening 2017 – Clavis Ensemble

Jaarrekening 2016 – Clavis Ensemble